Cărăbușul de mai – cum îl identifici și combați

Cărăbușul de mai – cum îl identifici și combați

Cărăbușul de mai este o specie polifagă, întâlnită în toată Europa și semnalată în toate zonele țării noastre. În România, se regăsește în special în regiunile de antestepă, în apropierea pădurilor de stejar și fag.

Identificarea insectei și a atacului acesteia

Adultul acestei insecte măsoară 20-25 mm lungime. Are capul pronotul și scutelul de culoare neagră, cu reflexe verzui, în timp ce elitrele sunt castanii și prezintă patru catrene longitudinale, uneori cu pubescență albă. Are abdomenul de culoare neagră și este prevăzut cu părțile laterale cu șase pete triunghiulare albe.

Oul cărăbușului de mai este alb-gălbui, de formă ovală și măsoară 1,5-2 mm lungime.

Larva este denumită popular „vierme alb” sau „găinușe” și este de culoare alb-gălbuie, cu protoracele și picioarele de culoare brun-gălbuie.

Adulții apar la finalul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Au zbor crepuscular, de aproximativ 30 de minute. Cărăbușul de mai are o generație la 3-4 ani și iernează în sol ca larvă și/sau adult. Pe parcursul zilei, cărăbușii de mai se adăpostesc în frunzișul pomilor sau arbuștilor și se hrănesc cu frunzele acestora. Depune ouăle în sol, preferabil în terenuri ușoare, la o adâncime de 10-20 cm, în grupe de câte 20-40. După 4-6 săptămâni apar larvele, adică în luna iulie sau la începutul lunii august. Larvele se hrănesc cu rădăcini mai fine, iar din al doilea an încep să atace și rădăcinile mai groase. Spre toamnă, larvele coboară în sol, la o adâncime de 40-80 cm, unde iernează.

Adulții acestei insecte atacă frunzele și, în unele cazuri, florile și fructele în formare, la speciile lemnoase și ierboase. În cazul unui atac puternic, frunzele sunt complet distruse, rămânând doar nervurile principale. După atac, pomii rămân desfrunziți, își pierd recolta, lemnul nu mai maturează și degeră în timpul iernii. Larvele atacă rădăcinile plantelor ierboase, rădăcinoase, tuberculifere, bulboase, precum și rădăcinile lemnoase ale puieților din pepinierele viticole și pomicole.

Cum se combate cărăbușul de mai

Pentru combatere, este recomandat să se efectueze arături adânci de toamnă, să se prelucreze repetat solul primăvara, întrucât acest lucru ajută la scoaterea larvelor la suprafață și expunerea lor la intemperii, precum și la acțiunea diverșilor prădători.

De asemenea, se recomandă utilizarea insecticidelor specifice la plantat/semănat. Iată care sunt principalele insecticide recomandate în combaterea cărăbușului de mai:

Insecticid Faster 10 CE

Insecticidul Faster 10 CE este un insecticid cu acțiune de contact și prin ingestie. Are  un spectru larg de acțiune, în special asupra speciilor de lepidoptere, coleoptere, diptere, hemiptere și altele. Are o acțiune bună reziduală pe plantele tratate, cu efect inhibitor asupra hrănirii insectelor fitofage.

Insecticid Karate Zeon

Insecticidul Karate Zeon este un insecticid utilizat în combaterea principalilor dăunători din culturile de câmp, leguminoase, viță de vie și pomi fructiferi. Este deosebit de eficient, cu efect rapid și vizibil.

Insecticid Mospilan 20 SG

Insecticidul Mospilan 20 SG este un sistem insecticid din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.

Insecticid Movento 100SC

Insecticidul Movento 100SC este un insecticid sistemic foliar pentru combaterea dăunătorilor la măr, păr, prun, cais, piersic, cireș, viță de vie, ceapă, usturoi, ceapă eșalotă, salată, varză, hamei, căpșuni în câmp și spații protejate, combaterea musculiței albe.

Insecticid Decis Expert 100 EC

Insecticidul Decis Expert 100 EC este un insecticid care acționează prin contactul și ingerarea insectelor dăunătoare în stadiul de larve și adulți.

Insecticid Mavrik 2F

Insecticidul Mavrik 2F este un piretroid insecticid de ultimă generație care acționează asupra organismelor atât prin contact cât și prin ingestie.

Insecticid Teppeki

Insecticidul Teppeki este un insecticid sistemic care acționează asupra stomacului, inhibând necesitatea hrănirii insectelor. Activitatea translaminară a produsului îi conferă o combatere de durată.