Top soiuri și hibrizi de porumb

Top soiuri și hibrizi de porumb

Porumbul se cultivă ca plantă alimentară, industrială și furajeră. Porumbul este cultura care realizează cea mai mare producție totală pe mapamond. Porumbul este o cultură care se produce, recoltează și depozitează ușor, astfel că a devenit un reper în agricultura mondială. Este o plantă care rezistă bine la secetă și căldură. De asemenea, porumbul este o specie premergătoare pentru numeroase alte culturi. Există numeroase soiuri și hibrizi de porumb. Cele mai apreciate de fermierii din România sunt CERA, PIONEER, OLT și KWS. Fermierii le consideră pe acestea cele mai bune deoarece au o rezistență crescută la boli și dăunători și o toleranță crescută la secetă. În articolul de azi îți prezentăm câteva dintre cele mai apreciate soiuri și hibrizi de porumb.

Cele mai apreciate soiuri și hibrizi de porumb

Porumbul OLT

Porumbul Olt are o perioadă de vegetație de 135-138 de zile, la 1368 de unități termice active. Planta atinge o înălțime totală de 244 cm și nu lăstărește, iar pe tulpina sa se găsesc 18 frunze erecte. Știuletele porumbului are bob dentat, prismatic, de culoare galben-portocaliu. Masa a 1000 de boabe este egală cu 399,9 grame. Are o rezistență crescută la secetă, arșiță, fuzarioza știuleților și a tulpinilor, helmitosporioza și căderea și frângerea tulpinilor la maturitate.

Porumbul CERA

Porumbul CERA 391 QTEK, din grupa FAO 390, este un hibrid de porumb simplu, mijlociu, semitimpuriu. Este recomandat pentru zonele de câmpie cu favorabilitate I și II pentru cultura porumbului. Este un soi rezistent la temperaturi scăzute la germinare și pornește rapid în vegetație are bobul semidentat, cu pierdere rapidă a apei din bob la maturitate. Poate fi utilizat în sistemul Q-TEK pentru a combate unele buruieni monocotiledonate greu de combătut prin tehnologia clasică.

Porumb KWS KAMELIAS

Porumbul KWS KAMELIAS, din grupa FAO 340, este un hibrid timpuriu, cu o perioadă de vegetație de 107-112 zile. Are o productivitate bună, stabilitate excelentă și producție ridicată. Este recomandat pentru toate zonele în care se cultivă porumbul. Planta este de vigoare medie, cu inserție medie-înaltă a știuletelui. Are știuleți medii, conici, și bob dentat. Este rezistent la tăciunele comun și la tăciunele inflorescențelor, la frângere și cădere, pierde rapid apa la maturitate și are toleranță ridicată la secetă.

Porumb KWS KORNELIUS

Porumbul KWS KORNELIUS, din grupa FAO 400, este un hibrid semitardiv, cu o perioadă de vegetație de 120-126 zile. Are o productivitate bună, este rezistent la principalele boli ale porumbului, la frângere și cădere, pierde rapid apa la maturitate și este tolerant la secetă.

Porumb Pioneer, AQUA MAX P9903

Porumbul Pioneer, Aqua Max P9903, din grupa FAO 360, este un hibrid semitimpuriu, cu capacitate de producție ridicată și cu o foarte bună adaptabilitate în condiții de climă excesiv continentală. Are o perioadă de înflorire timpurie, știulete foarte compact cu bob dentat. Este un soi rezistent la principalele boli ale porumbului, pierde apa rapid la maturitate și are o toleranță excepțională la secetă și arșiță.

Porumb KWS 2370

Porumbul KWS 2370, din grupa FAO 430, este un hibrid simplu, timpuriu, cu o productivitate foarte bună. Este recomandat pentru toate zonele de cultură, întrucât este rezistent la principalele boli ale porumbului, la frângere și cădere, pierde rapid apa la maturitate și este tolerant la secetă și arșiță.

Porumb Pioneer, AQUA MAX P9911

Porumbul Pioneer, Aqua Max P9911, din grupa FAO 410, este un hibrid semitardiv, cu o excelentă capacitate de producție și adaptare la stres hidric și termic. Planta este înaltă, cu inserție medie a știuletelui și cu bob dentat. Este un hibrid rezistent la putregaiul tulpinilor și știuleților și cu toleranță crescută la secetă.

Porumb Pioneer, Grupa III PR38A24

Porumbul Pioneer, Grupa III PR38A24, din grupa FAO 250, este un hibrid semitimpuriu, cu capacitate de producție bună și toleranță la secetă. Planta este medie, cu inserție medie-înaltă a știuletelui, bob dentat, rezistență crescută la frângere și cădere, pierdere rapidă a apei la maturitate și cu caracter „stay green”.

Porumb KWS KARNEVALIS

Porumbul KWS KARNEVALIS, din grupa FAO 260, este un hibrid simplu, timpuriu, cu o perioadă de vegetație de 96-101 zile și cu productivitate bună. Este recomandat pentru cultura de boabe extratimpurie și în cultură dublă. Este recomandat pentru toate zonele de deal și de podiș din Transilvania și din jumătatea nordică a Moldovei, precum și pentru zonele de câmpie, întrucât are o rezistență crescută la secetă și arșiță.

Concluzie

Există numeroase soiuri și hibrizi de porumb, însă fermierii din România le preferă pe cele aparținând mărcilor Pioneer, Olt, Cera și KWS.