Cum alegi cea mai potrivită mașină de tuns iarba?

Cum alegi cea mai potrivită mașină de tuns iarba?

Dacă locuiești la curte și îți dorești să ai un gazon perfect, vei avea nevoie de o mașină de tuns iarba. Înainte de a alege o astfel de mașină, este bine să știi că există diverse tipuri de mașini de tuns iarba, iar acestea diferă în funcție de alimentare și de mecanismele de funcționare. În articolul de azi îți prezentăm care sunt principalele tipuri de mașini pentru tunderea ierbii și caracteristicile lor, precum și ce criterii ar trebui să iei în considerare înainte de a alege o mașină de tuns iarba, astfel încât aceasta să corespundă nevoilor tale.

Tipuri de mașini de tuns iarba

Pentru a alege cea mai bună mașină de tuns iarba pentru gospodăria ta, este important să cunoști întâi principalele tipuri de astfel de mașini. Iată care sunt acestea.

Mașină de tuns iarba manuală

O mașină de tuns iarba manuală este potrivită pentru suprafețe netede, de dimensiuni mici, de până la 100 mp. Aceste modele sunt cele mai accesibile ca preț dintre toate tipurile de mașini de tuns iarba. De asemenea, au și cele mai mici costuri de întreținere.

Mașină de tuns iarba electrică

Mașinile de tuns iarba electrice sunt recomandate pentru suprafețe de dimensiuni medii, având între 100 și 600 mp. Cu toate astea, pot fi utilizate și pentru spații de dimensiuni mai reduse. Sunt ergonomice și mai silențioase decât cele cu motor termic. Singurul lor dezavantaj îl reprezintă cablul de alimentare, care presupune necesitatea de acces la o priză. De asemenea, în cazul unei suprafețe mari, este nevoie de cablu de alimentare lung de câțiva metri.

Mașină de tuns iarba cu acumulatori

Mașina cu acumulatori este comod de utilizat. Și aceasta funcționează pe curent electric, însă fără cablu. Astfel, oferă libertate de mișcare. În funcție de model și de suprafața de lucru, este posibil ca acumulatorii să necesite încărcări repetate pe durata utilizării. Totuși, există modele produse mai recent, ai căror acumulatori asigură o eficiență crescută.

Mașină de tuns iarba pe benzină

Un astfel de model funcționează pe bază de combustibil, fără cablu de alimentare. Oferă libertate totală de mișcare. Există o mulțime de modele de mașini de tuns iarba pe benzină, atât pe zona hobby, cât și profesionale. Pot fi utilizate pe suprafețe mari, de 600-2500 mp. Sunt ușor de manevrat, indiferent de gabarit. Dezavantajul major al acestui tip de mașini de tuns iarba este zgomotul produs, mașinile din această categorie fiind mai zgomotoase decât celelalte tipuri. Totuși, pe măsură ce tehnologia a avansat, au început să fie produse mașini de tuns iarba pe benzină din ce în ce mai silențioase. Un alt dezavantaj îl reprezintă mirosul noxelor degajate. De asemenea, întreținerea este mai problematică, ea necesitând cunoștințe tehnice. O astfel de mașină are nevoie de revizii periodice pentru schimbarea uleiului, a filtrelor sau bujiilor.

Tractorașe de tuns iarba

Un tractoraș de tuns iarba este recomandat pentru suprafețe mari, fiind ușor de manevrat. În general, aceste tractorașe funcționează pe benzină.

Motocoase și trimmere

Motocoasele și trimmerele sunt potrivite pentru suprafețe mici și medii. Spre deosebire de alte tipuri de mașini de tuns iarba, acestea implică mai mult efort. Pot fi utilizate pentru terenuri agricole sau suprafețe necultivate, acoperite cu diverse tipuri de buruieni, pe care o mașină de tuns iarba nu le poate tăia în mod normal.

Cum alegi cea mai potrivită mașină de tuns iarba

Acum, că ai văzut care sunt principalele tipuri de mașini de tuns iarba, este important să cunoști criteriile de care să ții cont pentru a alege cea mai potrivită mașină. Iată care sunt acestea.

Alege mașina de tuns iarba în funcție de suprafața gazonului

Înainte de a opta pentru un anumit model de mașină de tuns iarba, este important să verifici specificațiile producătorului cu privire la suprafața de lucru. Așa cum ai văzut în descrierile diverselor tipuri de mașini de tuns iarba, fiecare tip se potrivește pentru terenuri de o anumită dimensiune.

Ține cont de funcția de mulcire

Există modele de mașini de tuns iarba încadrate în gama premium, iar acestea sunt prevăzute cu o funcție suplimentară, denumită mulcire. Această procedură presupune împrăștierea pe sol a materiei organice rezultate în urma secționării gazonului. Întrucât acest proces îi oferă gazonului nutrienți din îngrășământ natural, este un procedeu benefic. Este important ca după tăierea ierbii să împrăștii puțin iarba tăiată, astfel încât să eviți putrezirea acesteia.

Acordă atenție capacității sacului/coșului colector

Toate mașinile de tuns iarba electrice sau pe combustibil sunt prevăzute cu un sac sau coș colector. Ține cont de capacitatea recipientului pentru a alege mașina de tuns iarba potrivită suprafeței pe care o ai de lucrat.

Ține cont de puterea motorului când alegi o mașină de tuns iarba

Puterea motorului este exprimată în wati (W) sau kilowati (kW) la mașinile de tuns iarba electrice, iar la cele pe benzină, în cai putere (CP). Puterea motorului influențează eficiența mașinii și viteza de lucru, astfel că este important să ții cont de aceasta în raport cu suprafața care trebuie tunsă.

Ia în considerare lățimea de tăiere

Lățimea de tăiere arată cât de repede poți tunde gazonul folosind respectiva mașină de tuns iarba. Această lățime este exprimată în cm și te ajută să estimezi timpul de care vei avea nevoie pentru a tunde iarba pe o anumită suprafață. Lățimea de tăiere este direct proporțională cu puterea motorului, astfel că lățimea de tăiere crește cu cât puterea este mai mare.

Alege în funcție de reglarea înălțimii de tăiere

Este recomandat să alegi o mașină de tuns iarbă a cărei înălțime de tăiere poate fi reglată în mai multe trepte. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a tăia iarba la înălțimea dorită.

Ține cont de autonomia de funcționare

Autonomia de funcționare este importantă în cazul mașinilor de tuns iarba electrice cu acumulator sau a celor cu motor cu ardere internă. Aceasta este un factor care indică suprafața care poate fi tunsă continuu cu o singură încărcare a acumulatorilor sau cu un singur plin de combustibil. Este recomandat să optezi pentru o mașină cu o autonomie cât mai mare.

Turația lamelor în gol

Cu cât valoarea turației pe minut este mai mare, cu atât pot fi mai mari densitatea și grosimea vegetației care poate fi tăiată.

Protecția motorului la suprasarcină

Protecția motorului la suprasarcină este o funcție de siguranță, menită să protejeze motoarele mașinilor electrice și a celor pe benzină. Când între lamele de tăiere se prind fire mai groase care se înnoadă, rădăcini sau tulpini care nu pot fi tăiate, sau atunci când mașina se împotmolește, motorul se oprește complet sau lamele sunt decuplate, pentru a proteja mașina de accidente și defecțiuni.

Alege o mașină de tuns iarba potrivită pentru tine

Alegerea mașinii de tuns iarba potrivite depinde de diverse criterii. Ia în considerare tipurile de mașini de tuns iarba existente, suprafața pe care o ai de curățat și specificațiile mașinii, pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie.