Tot ce trebuie să știi despre gardul electric

Tot ce trebuie să știi despre gardul electric

Gardul electric are menirea de a delimita o suprafață și a păstra animalele în perimetrul dorit. În plus, are scopul de a ține la distanță prădătorii care le creează probleme fermierilor. Așadar, gardul electric are menirea de a ține animalele și bunurile de pe proprietate în siguranță. Se poate instala un gard electric pe orice tip de proprietate, cum ar fi locuință privată, fermă agricolă sau zonă industrială.

Un gard electric transmite șocuri electrice animalelor sau persoanelor care se apropie de zona delimitată. Astfel, animalele sunt menținute în interiorul perimetrului de siguranță și este minimizat riscul ca acestea să evadeze. De asemenea, se mențin astfel la distanță animalele și prădătorii dornici să pătrundă în perimetrul protejat de gardul electric.

Care sunt avantajele unui gard electric?

Iată ce avantaje prezintă instalarea unui gard electric:

  • Cost redus. Un gard electric poate avea rezultate mai bune decât gardurile clasice și utilizează mai puține resurse.
  • Este rapid și ușor de montat. Gardul electric se montează mai rapid și mai simplu decât se construiește un gard clasic. Nu necesită abilități speciale sau studii de electricitate. Trebuie doar urmate câteva reguli simple.
  • Este durabil. Gardul electric nu este supus presiunii fizice, deoarece animalele sau oamenii nu pot împinge firul sau izolatorii, astfel că toate componentele gardului electric au o viață îndelungată.
  • Este flexibil. Gardul electric asigură flexibilitate.
  • Se întreține ieftin și ușor. Dacă este instalat corespunzător, tot ce ai de făcut este să verific periodic instalația, folosind un voltmetru, pentru a te asigura că tensiunea pe fir este corectă.
  • Oferă siguranță și protecție. Desigur, cel mai important avantaj al gardului electric este reprezentat de siguranța și protecția pe care le conferă animalelor și bunurilor aflate în perimetrul delimitat de gardul electric.

Din ce este compus gardul electric?

Iată care sunt principalele componente necesare pentru montarea unui gard electric:

  • O sursă de curent electric: generator de impulsuri, componente de împrejmuire și diverse elemente menite să asigure funcționalitatea sistemului în condiții de siguranță.
  • O sursă de energie: rețeaua electrică, acumulatori reîncărcabili, acumulatori de unică folosință sau panouri solare.
  • Generator de impulsuri: există o varietate de generatoare de impulsuri, diferența între ele fiind energia de impuls și dimensiunea de teren pe care pot fi folosite.
  • Componente de împrejmuire: se utilizează fir sau bandă pentru împrejmuirea perimetrului. Este important ca firul sau banda să aibă o conductivitate optimă, pentru a adapta energia în funcție de diverși parametri, cum sunt generatorul de impulsuri și lungimea gardului.
  • Stâlpi: pot fi stâlpi din plastic sau metal. Trebuie poziționați la distanțe egale. Sunt necesare și elemente pentru poartă, cum sunt mânerul și arcul, care permit accesul în interiorul perimetrului delimitat de gardul electric.
  • Componente de siguranță: bare de siguranță, paratrăsnete și componente care protejează sistemul de gard electric. De asemenea, este necesar un voltometru, pentru a depista dacă există pierderi de curent de-a lungul firului.

Recomandări pentru gardul electric, în funcție de animalele pentru care este utilizat

Există o serie de recomandări de care este bine să ții cont, în funcție de animalele pe care vrei să le protejezi cu ajutorul gardului electric. Iată care sunt acestea:

Cai

Pentru cai este necesară utilizarea unui generator de impulsuri cu putere normală. Caii au vederea mai slabă comparativ cu alte animale, astfel că este recomandat să se utilizeze benzi cu inserție de liță, cu lățimi de 20-400 mm.

Bovine

Pentru bovine se utilizează aparate normale, alese în funcție de lungimea gardului și a ierbii, precum și a tipului de sol.

Ovine

Pentru ovine sunt necesare garduri mai puternice, deoarece oile au blană lungă și nu prezintă o sensibilitate la fel de crescută la curent precum animalele cu blană scurtă. Firul pentru împrejmuire trebuie folosit în mai multe rânduri.

Porci

De obicei, gardul electric pentru porci este foarte lung. De aceea, este recomandat să se utilizeze un aparat puternic și cel puțin două fire pentru împrejmuirea perimetrului. În cazul în care în interiorul perimetrului delimitat de gardul electric sunt și purcei, este recomandat să se utilizeze mai multe fire.

Păsări

Pentru păsări se recomandă utilizarea mai multor fire pentru împrejmuire. Se poate utiliza plasă cu inserție de liță, combinată cu un generator puternic, pentru ca păsările să fie protejate corespunzător de prădători cum sunt vulpile.

Animale sălbatice

Pentru animalele sălbatice este necesar să se utilizeze aparate puternice. Sunt esențiale vizibilitatea gardului și calitatea materialului. Este recomandat să se utilizeze două fire electrice, la o distanță de 20 cm și 70 cm de pământ. Pot fi utilizate benzile cu inserție de sârmă.

În final

Înainte de a monta un gard electric, asigură-te că ai achiziționat toate componentele necesare și că le-ai ales în funcție de animalele pe care vrei să le protejezi. Citește cu atenție instrucțiunile de montare a gardului electric, pentru a asigura eficiență și protecție optimă.