Ridichi – Tot ce trebuie să știi despre cultivarea ridichilor

Continut

Ridichi – Tot ce trebuie să știi despre cultivarea ridichilor

Ridichile de lună sunt cultivate pentru rădăcinile tuberizate, care se utilizează în stare proaspătă în alimentație. Rădăcinile tuberizate de ridichi au un conținut bogat în glucide, vitamine, săruri minerale și substanțe volatile. Ridichile se numără printre cele mai consumate legume din primăvară, datorită efectelor terapeutice pe care le au.

În țara noastră, ridichile se cultivă în regiunile bogate în precipitații, însă pot fi cultivate în orice zonă, datorită posibilității de irigare. Se pot cultiva ridichi atât în spații protejate, cât și în câmp, ținând cont de condițiile climatice.

Partea comestibilă a plantei de ridichi rezultă din îngroșarea hipocotilului. Rădăcinile tuberizate sunt mici, rotunde sau alungite, au culoarea albă, roșie sau sunt bicolore. Formarea părții comestibile începe odată cu creșterea frunzelor și durează, de obicei, o lună de zile.

Cerințe de climă și sol la ridichi

Planta de ridichi este rezistentă la frig. Semințele de ridichi germinează la temperaturi de 2-3° C. În perioada de vegetație, temperatura optimă este de 16-18° C pe timp de zi, având valori mai scăzute pe timpul nopții. Ridichile au pretenții mari în ceea ce privește umiditatea, lipsa acesteia ducând la stagnarea creșterii rădăcinilor, formarea rădăcinilor spongioase și accentuarea gustului iute al ridichilor. Lipsa luminii împiedică îngroșarea rădăcinilor. Atunci când ziua este lungă și temperaturile sunt ridicate, planta dezvoltă tulpina floriferă, însă nu se îngroașă rădăcinile. Ridichile preferă solurile cu textură ușoară, bogate în humus, afânate și cu pH neutru.

Ridichi: tot ce trebuie să știi despre tehnologia de cultură

Cultivarea de ridichi în câmp

Rotația culturii de ridichi

Ridichile sunt utilizate în culturi succesive, fiind semănate înainte sau după culturile principale. În general, se realizează cultura de primăvară, înainte de cultura principală, și cultura de toamnă sau de vară, după cultura principale. Cele mai bune rezultate ale culturii de ridichi se obțin după plante legumicole prășitoare, cum sunt castraveții, ardeii, tomatele sau vinetele. Pot fi cultivate și în sistem de culturi intercalate, împreună cu salata, ceapa verde și altele.

Pregătirea terenului pentru cultivarea ridichilor

Terenul pe care se vor cultiva ridichile trebuie să aibă o expoziție bună și să beneficieze de lumină suficientă. În plus, este recomandat ca ridichile să se cultive pe soluri ușoare, bine drenate, ele fiind sensibile la excesul de umiditate din sol. Pregătirea solului poate începe din toamnă, prin înlăturarea resturilor culturii anterioare, fertilizarea cu îngrășăminte organice și chimice și realizarea lucrării de arat. Înainte de semănare, terenul trebuie mărunțit pentru a favoriza germinarea uniformă a semințelor.

Înființarea culturii de ridichi

Semănarea ridichilor poate fi realizată primăvara, de îndată ce se poate intra pe teren și până la începutul lunii aprilie, astfel încât plantele să beneficieze de temperaturi mai scăzute, care sunt necesare pentru formarea părților comestibile. Zilele lungi, în care temperaturile sunt ridicate, sunt favorabile formării tijelor florale.

Operațiunea se poate realiza pe întreaga suprafață dorită sau în mai multe epoci, pe suprafețe mici, la intervale de 10-12 zile, pentru a obține o recoltare eșalonată. Pentru a efectua lucrările de întreținere și recoltare, este recomandat să se semene în benzi de câte 6 rânduri, cu o distanță de 15-20 cm între rânduri și o adâncime de 1-2 cm. La un hectar se utilizează aproximativ 15 kg de sămânță. Înainte de semănat se poate realiza tratarea semințelor.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor se face prin aplicarea de fungicide sau insecticide omologate. Pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor rezistenți la acțiunea produselor fitosanitare, este recomandată alternarea produselor. Se folosesc produse cu un timp de pauză mic, deoarece plantele de ridichi au o perioadă scurtă de vegetație.

Combaterea buruienilor la ridichi

Buruienile se combat prin prășile și nu se recomandă aplicarea erbicidelor după răsărirea plantelor, deoarece ridichile de lună au o perioadă scurtă de vegetație.

Irigarea ridichilor

Se recomandă irigarea culturilor de ridichi pentru a obține producții ridicate și de calitate. Totuși, este necesară irigarea cu atenție, deoarece excesul de apă este dăunător părților comestibile. Pot fi realizate irigări dese, cu cantități mai mici de apă, pentru a aproviziona constant și a evita alternarea perioadelor secetoase cu cele de exces de apă. Este recomandată utilizarea sistemelor de irigare prin picurare.

Alte lucrări de întreținere a culturii de ridichi

După ce plantele răsar complet, se recomandă rărirea plantelor, acolo unde este nevoie, pentru a se realiza o distanță de 4-5 cm între plantele de pe rând.

În general, fertilizarea de bază este suficientă pentru o bună aprovizionare a plantelor cu elementele necesare. Totuși, condițiile nefavorabile de mediu pot îngreuna absorbția unor elemente. Atunci când plantele sunt deja suficient de mari și au câteva frunze, pot fi efectuate fertilizări foliare, utilizând produse specifice.

Recoltarea ridichilor

Recoltarea se face după aproximativ 25-30 de zile de la semănare și poate fi realizată eșalonat sau printr-o singură trecere, atunci când rădăcinile au ajuns la maturitatea comercială. După recoltare, rădăcinile ridichilor trebuie spălate de impurități și grupate în legături, cu frunze, aceasta fiind principala metodă de a comercializa ridichile. Se recomandă ca efectuarea recoltării să nu fie întârziată, pentru a evita îmbătrânirea rădăcinilor și deprecierea lor calitativă.

Cultura de ridichi în spații protejate

Atunci când vine vorba despre cultivarea ridichilor în spații protejate, se recomandă respectarea acelorași principii în ceea ce privește rotația culturilor, pregătirea terenului și distanțele de semănare.

Înființarea culturilor în spații protejate poate fi efectuată începând din toamnă, după desființarea culturilor principale, și până primăvara, până la începutul lunii aprilie, condiția de bază fiind ca temperaturile să fie pozitive și cât mai apropiate de valorile optime. Ridichile de lună pot suporta și temperaturi ușor negative, însă doar pentru perioade scurte de timp. Pentru a menține temperaturile cât mai ridicate, pot și instalate tuneluri de protecție în interiorul solariilor. Pentru a extinde perioada de recoltare, se recomandă semănarea eșalonată.

În cazul culturilor de ridichi din spații închise, este recomandat să se acorde o atenție deosebită aerisirii zilnice, deoarece umiditatea în exces poate cauza putrezirea rădăcinilor. Aerisirea trebuie făcută la mijlocul zilei, atunci când temperaturile exterioare sunt mai ridicate. Primăvara, atunci când zilele sunt însorite, aerisirea se face de mai multe ori pe timpul zilei, altfel există riscul ca temperatura din spațiile protejate să ajungă la valori prea crescute, care cauzează deprecierea părții comestibile a ridichilor.

Irigarea se realizează atunci când este necesar, pentru a se menține umiditatea constantă în sol, fără ca aceasta să fie în exces.

Concluzie privind cultura de ridichi

Cultura de ridichi poate fi înființată în câmp sau spații protejate, tehnologia de cultură fiind similară în ambele cazuri. Este important să ții cont de câteva cerințe pe care le are cultura ridichilor în ceea ce privește solul, temperatura, lumina și umiditatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *