Cum să alegi motosapa potrivită pentru grădina ta?

În zilele noastre, a devenit mai ușor să lucrezi pământul în mod eficient. Tot ce ai nevoie este să utilizezi uneltele speciale potrivite. Există pe piață numeroase unelte dotate cu tehnologie performantă, menite să te ajute să desfășori diverse activități în grădină. Un astfel de exemplu este motosapa. O motosapă este un motoutilaj simplu și ușor de manevrat.

Motosapa poate fi utilizată pentru activități agricole precum săpat, arat, semănat, pregătit solul înainte de cultivare și combaterea buruienilor. Pentru a alege motosapa potrivită, este necesar să ții cont de nevoile pe care le ai, de tipul de teren pe care îl ai de lucrat, precum și de procesul agricol vizat. În continuare, îți vom oferi câteva recomandări care să te ajute să alegi o motosapă potrivită.

Alege motosapa în funcție de adaptabilitate și accesorii

Primul criteriu de care este indicat să ții cont în alegerea motosapei este echipamentul și accesoriile pe care le are. Acestea trebuie să facă motosapa să fie cât mai flexibilă și adaptabilă diverselor activități pe care le desfășori. Astfel, dacă îți dorești o motosapă pe care să o poți utiliza în diverse procese agricole, cum ar fi semănatul și cositul, este recomandat să alegi un model care vine cu o gamă variată de accesorii care permit desfășurarea acestor procese.

De asemenea, poți opta pentru o motosapă care îți permite ajustarea lățimii motosapei, astfel încât să poată fi utilizată și pe suprafețe mai restrânse. Pentru astfel de opțiuni, ai nevoie de o motosapă cu freze detașabile. Există și modele cu discuri protectoare laterale, demontabile. Acestea sunt ideale pentru a fi utilizate între plante, fără a le afecta.

Ține cont de motorul motosapei

Și în ceea ce privește motorul, există numeroase tipuri de motosape. Acestea pot fi acționate de motoare electrice, motoare pe benzină sau pe motorină. Motoarele acționează un set de freze fie prin intermediul unui sistem de transmisie tip melc, fie prin lanț sau curele. În plus, sunt dotate cu una sau mai multe trepte de viteze, care permit reglarea vitezei de avans a motosapei pentru a se plia pe tipul de activitate desfășurată.

Pentru a alege motosapa în funcție de tipul de motor care o acționează, este important să cunoști care sunt caracteristicile principale ale fiecărui tip.

 1. Motor pe benzină:
  • Pornire ușoară, zgomot redus în comparație cu motorul pe motorină
  • Întreținere simplă și economică
 2. Motor pe motorină:
  • Preț mai mare în comparație cu un model cu motor pe benzină
  • Cost redus pentru motorină în comparație cu prețul pentru benzină
  • Durabilitate mai mare în comparație cu motorul pe benzină
 3. Motor electric:
  • Nu necesită întreținere
  • Zgomot redus
  • Putere limitată, astfel că motosapa cu motor electric este mai eficientă pentru suprafețe mici
  • Depinde de o sursă de energie electrică

Acestea sunt principalele criterii de care este recomandat să ții cont atunci când cauți o motosapă pentru grădina ta.

Sursa foto: Pixabay