Acarienii, cunoscuți sub denumirea de păianjeni de plante, sunt dăunători care fac parte din clasa Arachnida, alături de păianjenii de dimensiuni mai mari, pe care îi poți adeseori întâlni în casă. Spre deosebire de aceștia din urmă, acarienii sunt dificil de observat cu ochiul liber, întrucât măsoară mai puțin de 1 mm. Printre cele mai des întâlnite specii de acarieni la plantele ornamentale se numără păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), acarianul galicol (Colomerus), acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus), dar mai sunt și alte specii.
Acarienii sunt polifagi, preferând numeroase specii de plante decorative, cum ar fi arbori și arbuști ornamentali, orhidee, ficus, palmieri, cactee, citrice, specii decorative prin frunze și altele. Pot ataca toate organele plantei, inclusiv bulbii sau bobocii florali. În urma atacului acarienilor, plantele încep să se usuce, bobocii florali înnegresc și cad, iar planta moare în cele din urmă. În plus, acarienii reprezintă unii dintre cei mai întâlniți dăunători și transmit numeroase virusuri la plante. Din acest motiv, este esențial să știi cum să identifici și să combați acarienii.
Cum identifici dacă ai acarieni la plantele ornamentale?
Acarienii au dimensiuni milimetrice, care nu permit depistarea lor cu ochiul liber. Cu toate astea, atacul acarienilor poate fi observat prin prezența pânzelor fine țesute pe frunze. Pe limbul foliar pot fi observate decolorări punctiforme, iar acesta capătă o nuanță gri-argintie. În cazul atacului acarianului galicol, pe frunzele plantei atacate apar gale, în timp ce în urma atacului acarianului lat, marginile frunzelor devin curbate.
Cum previi și combați atacul de acarieni la plantele ornamentale?
Perioadele în care se dezvoltă acarieni la plantele ornamentale cel mai rapid sunt cele de secetă sau atunci când aerul din apartament este prea uscat. Tocmai din acest motiv, pentru a preveni apariția acarienilor, este recomandat să se asigure o umiditate atmosferică corespunzătoare. Pentru a face asta, se recomandă pulverizarea frunzelor în mod regulat, în funcție de specie și de cerințele specifice ale fiecăreia.
Pentru prevenirea acarienilor la plantele ornamentale, pot fi efectuate tratamente preventive în anotimpul cald.
În cazul în care plantele ornamentale sunt deja atacate de acarieni, se recomandă aplicarea produselor specifice. Pentru ca tratamentul să fie mai eficient, se insistă pulverizarea pe partea inferioară a frunzelor. Numărul de indivizi poate fi diminuat și populația de acarieni, ținută sub control, prin spălarea frunzișului cu dușul, la o presiune nu prea mare.
Este important de reținut că, la câteva zile după încheierea tratamentelor, se recomandă aplicarea unor îngrășăminte speciale, menite să favorizeze regenerarea plantelor, în urma stresului suferit. Plantele afectate de acarieni trebuie izolate înainte de efectuarea tratamentelor.
Iată care sunt principalele produse pe care le poți folosi pentru combaterea atacului de acarieni la plantele ornamentale:
Nissorun 10 WP
Nissorun 10 WP este un insecticid-acaricid ce conține 10% hexitiazol și are formulare de pulbere umectabilă.
Insecticid Vertimec 1,8 EC
Insecticidul Vertimec 1,8 EC este ideal pentru combaterea acarienilor, minatorilor și tripsilor.
Acaricid Floramite 240SC
Acaricidul Floramite 240SC este un acaricid de ultimă generație pe bază de bifenazate, selectiv, pentru controlul speciilor de acarieni.
Insecticid Sanmite 10SC
Insecticidul Sanmite 10SC este un insecto-acaricid ce conține substanța activă pyridaben 100 g/l cu acțiune dublă, atât de contact cât și de ingestie, având un spectru larg de combatere asupra dăunătorilor din culturi.