Dăunătorii verzei: Identificare și tratamente pentru combaterea lor

Dăunătorii verzei: Identificare și tratamente pentru combaterea lor

Varza este o plantă bienală care se cultivă pentru căpățânile sale. Este utilizată în alimentație atât în stare proaspătă, cât și procesată sau conservată. Pentru a avea o recoltă bogată de varză, aceasta trebuie pregătită de timpuriu, iar cultura verzei necesită îngrijire constantă pentru a avea roade sănătoase și bogate. Cultura de varză poate fi pusă în pericol de numeroși dăunători. În articolul de azi ne-am propus să îți prezentăm care sunt dăunătorii verzei și cum poți să îi elimini din cultura ta.

Dăunătorii verzei: Principalii dăunători la care să fii atent/ă

Dăunătorii verzei: Identificare și tratamente pentru combaterea lor

În continuare îți prezentăm o listă cu dăunătorii verzei, astfel încât să îi poți depista cât mai rapid și să te asiguri că apelezi la tratamentele potrivite pentru combaterea lor.

Fluturele alb al verzei și buha verzei

Fluturele alb al verzei și buha verzei consumă frunzele până la scheletare. Căpățânile deja formate pot fi de asemenea depreciate și de excrementele omizilor acestei insecte. Unul dintre semnele atacului acestor dăunători este zborul fluturilor deasupra culturii de varză.

Musca verzei

Musca verzei iernează în stadiul de pupă în sol, iar primăvara, pupele se transformă în insecte adulte. Larvele acestui dăunător se hrănesc cu rădăcinile tinere sau pătrund în rădăcini, săpând galerii. Odată dezvoltate complet, larvele părăsesc rădăcinile plantelor pe care le-au atacat și se transformă în pupe în apropierea acestora. Adulții noii generații apar în luna iulie și depun ouăle după copulație, infestând culturile de varză de toamnă. Dezvoltarea completă a acestei generații are loc în luna august, când se transformă în pupe și intră în hibernare.

Gărgărița neagră

Gărgărița neagră dezvoltă mai multe generații pe an. Iernează ca adult în stratul superficial al solului și sub resturile vegetale de pe sol. Adulții apar primăvara și depun ponta în pețiolul frunzelor sau în tulpină, iar larvele acestui dăunător rod galerii de hrănire în pețiol și în tulpină.

Molia verzei

La noi în țară, molia verzei are 4-5 generații pe an, în funcție de temperatură. Primii fluturi apar în luna mai, iar ouăle sunt depuse izolat sau în grupuri mici, pe partea inferioară a frunzelor. Larvele atacă frunzele, rozând parenchimul dintre cele două epiderme, trecând ulterior la partea inferioară a frunzelor pentru a se hrăni. Este unul dintre dăunătorii verzei care produc cele mai mari pagube. Frunzele atacate de molia verzei au un aspect plumburiu, iar dacă invazia este mare, larvele pot produce perforații neregulate în frunze și în căpățâni.

Puricii cruciferelor

Adulții acestui dăunător apar primăvara devreme și își depun ponta în sol lângă plantele de varză după o hrănire suplimentară. Adulții săi atacă frunzele și rod țesăturile, iar frunza atacată obține un aspect ciuruit.

Ploșnița roșie

Ploșnița roșie are 1-2 generații pe an și iernează în stadiul de adult sub frunzele arborilor. Adulții apar primăvara devreme și se hrănesc pe cruciferele spontane, iar ulterior depun ponta grupat, pe partea inferioară a frunzelor. Adulții și larvele acestui dăunător înțeapă și sug sucul celular din țesuturi, ceea ce duce la necrozarea acestora.

Gărgărița tulpinilor de varză

Adulții acestui dăunător depun ouă în pețiolul frunzei și în tulpină. Larvele rod galerii, ceea ce determină uscarea plantelor.

Păduchele cenușiu

Adulții acestui dăunător înțeapă frunzele și sug seva din acestea. Odată atacate, frunzele se opresc din creștere, se încrețesc și se usucă.

Ploșnița albastră

Acest dăunător are 1-2 generații pe an. Iernează ca adult pe resturile vegetale rămase după recoltare. Adulții apar primăvara și se hrănesc, apoi depun ponta pe pețiolul frunzelor și tulpini. Larvele seamănă cu adulții și atât larvele, cât și adulții, înțeapă și sug toate organele aeriene ale plantei. Țesuturile care au fost atacate de ploșnița albastră se necrozează și planta nu se mai dezvoltă corespunzător.

Gândacul albastru

Gândacul albastru are mai multe generații pe an și iernează în stadiul de adult, în sol. Produce pagube atât în stadiul de larvă, cât și în cel de adult. Distruge frunzele tinere, iar la maturitate larvele se retrag în stratul superficial al solului, unde se împupează.

Tratamente recomandate pentru combaterea dăunătorilor verzei

Dăunătorii verzei pot ataca serios cultura de varză, producând pagube semnificative. Pentru a te asigura că producția de varză nu va fi afectată, este esențial să aplici tratamentele potrivite, astfel încât să elimini dăunătorii verzei sau, de preferință, să previi apariția acestora. În continuare îți prezentăm care sunt cele mai eficiente tratamente recomandate pentru a combate dăunătorii verzei.

Insecticidul Actara 25 WG

Dăunătorii verzei

Insecticidul Actara 25 WG este un insecticid cu activitate sistemică acropetală (ascendentă), care acționează prin contact și ingestie. Pătrunde rapid în plantă și este transportat ascendent prin sistemul vascular, protejând atât planta, cât și noile creșteri. Combate dăunătorii în stadiul de larvă și cel de adult. Are acțiune șoc asupra insectei. În cazul culturii de varză, se recomandă în doză de 0,12 kg Actara 25 WG/ha pentru combaterea ploșniței verzi și a păduchelui cenușiu.

Insecticidul Affirm

Insecticid Affirm 1kg | Plantmaster.ro

Insecticidul Affirm este un insecticid util pentru combaterea lepidopterelor din pomicultură, viticultură și legumicultură. Acționează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, astfel că insecta își încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil și moare în timp scurt.

Insecticidul Bactospeine DF biologic

Dăunătorii verzei

Insecticidul Bactospeine DF biologic este un insecticid biologic utilizat pentru combaterea omizilor defoliatoare la cultura de varză. Se utilizează în doză de 0,5-1 kg/ha și se recomandă opt tratamente, 1-3 aplicări pe generație, cu un interval de 7 zile între tratamente.

Insecticidul Fury 10 EC

Insecticid Fury 10 EC 1 litru | Plantmaster.ro

Insecticidul Fury 10 EC este un insecticid de contact, care acționează asupra sistemului nervos al insectelor prin contact și prin ingestie. Are efect șoc, dar și repuls, astfel că insectele evită culturile tratate cu acesta. Pentru cultura verzei, este recomandat împotriva dăunătorilor precum buha verde, păduchele negru și albinița și se utilizează în doză de 0,02%.

Insecticidul Karate Zeon

Dăunătorii verzei

Insecticidul Karate Zeon este un insecticid eficient și cu efect rapid, care se utilizează pentru a combate principalii dăunători din culturile de câmp, leguminoase, viță de vie și pomi fructiferi. Acționează prin contact și ingestie. În cultura verzei, este recomandat împotriva fluturelui alb al verzei, moliei verzei și dăunătorului buha verzei. Se recomandă în doză de 2 ml/13 l apă.

Insecticidul Mavrik 2F

Dăunătorii verzei

Insecticidul Mavrik 2F este un piretroid insecticid de ultimă generație. Acționează asupra organismelor prin contact și prin ingestie. Este eficient pentru combaterea păduchelui cenușiu și buha verzei în cultura de varză. Se aplică la apariția primelor simptome de atac, în doză de 1000 l/ha.

Insecticidul Mospilan 20 SG

Insecticid Mospilan 20 SG 100g | Plantmaster.ro

Insecticidul Mospilan 20 SG este un sistem insecticid din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere. La varză este eficient împotriva dăunătorilor precum păduchele cenușiu și musculița albă.

Insecticidul Novadim Progress

Insecticid Novadim Progress

Insecticidul Novadim Progress este un insecticid care protejează eficient împotriva insectelor cu aparat bucal de rupere și masticat, precum și a celor care înțeapă țesuturile plantei și sug seva. La varză, este eficient împotriva dăunătorului buha verde și se recomandă utilizarea în doză de 100 ml/50 l apă/ha.

Insecticidul Agrosan (Melci)

Insecticidul Agrosan este un insecticid eficient pentru combaterea melcilor și limacșilor care infestează culturile agricole.

Insecticidul Optimol

Dăunătorii verzei

Insecticidul Moluscocid Optimol este un moluscocid specific și selectiv, sub formă de granule, pe bază de atractanți alimentari. Este eficient în combaterea melcilor și limacșilor din diferite culturi, printre care și varza. Se recomandă utilizarea în doză de 5 kg/ha.

Concluzie

Atunci când îți dorești să cultivi varză, este bine să știi că, oricâtă atenție ai acorda culturii, aceasta poate fi atacată de diverși dăunători. Pentru a proteja cât mai bine cultura împotriva distrugerii și pagubelor însemnate în recoltă, este important să cunoști dăunătorii verzei, să le poți identifica semnele atacului și să aplici tratamentele corespunzătoare cu insecticidele potrivite.

Dacă scopul tău este să dezvolți o cultură de varză ținând cont de principiile agriculturii ecologice, poți descoperi în articolul nostru care sunt insecticidele și fungicidele permise în agricultura ecologică.