Ridichea neagră – tot ce trebuie să știi despre cultura de ridiche neagră

Ridichea neagră – tot ce trebuie să știi despre cultura de ridiche neagră

Ridichea neagră, cunoscută sub denumirea științifică de Paphanus sativus var. niger, este utilizată încă din cele mai vechi timpuri în medicina alternativă. Alături de numeroasele sale beneficii pentru sănătate, ea este apreciată deoarece se cultivă ușor. Ca legumă, nu este recunoscută pentru savoarea ei sau utilizarea în bucătărie, ci pentru calitățile nutritive și proprietățile benefice pentru sănătate.

Cea mai importantă parte a ridichii negre este rădăcina, care poate avea un diametru cuprins între 8 și 10 cm. Este partea din ridiche care se consumă. La interior este albă, iar la exterior este neagră. În ceea ce privește gustul, ridichea neagră are un gust iute, asemănător cu hreanul. Are textura fermă, crocantă.

Are frunzele dispuse câte 4-8 pe rozetă, de culoare verde închis și cu peri mai aspri prezenți pe suprafața lor. Tulpina are formă cilindrică, cu perișori aspri și poate atinge o înălțime de 1 metru. Face flori albe, care înfloresc în perioada mai-septembrie. Fructele sunt utilizate pentru a obține noi plante pe viitor, atunci când ajung la maturitate și fac semințe.

Cum se cultivă ridichea neagră?

Pentru a cultiva ridichea neagră, este important să știi care sunt condițiile de care are nevoie în ceea ce privește temperatura, solul, lumina și umiditatea.

În ceea ce privește temperatura, ridichea neagră are anumite preferințe care trebuie respectate pentru a se dezvolta. Semințele se plantează în pământ când temperaturile sunt de cel puțin 5° C. Germinează în 29 de zile, cu condiția ca temperatura să fie de 15-20° C. Planta crește și se dezvoltă corespunzător la temperaturi de 10-37° C. Rezistă și la frig, la temperaturi de până la -2° C.

Această rădăcinoasă preferă solurile cu un pH de 6-7, dar se poate dezvolta și în soluri cu un pH cuprins între 5.3 și 8.3. Are nevoie de sol cât mai fertil, bine drenat, luto-nisipos.

Planta este iubitoare de lumină și are nevoie de ea mai mult de 14 ore pe zi.

Are nevoie de sol reavăn și trebuie udată când este secetă, deoarece seceta determină iuțirea rădăcinoasei.

Dacă vrei să cultivi ridichi negre prin răsaduri, acestea trebuie plantate în perioada iunie-august, la o adâncime de aproximativ 2 cm și la distanță de 20-25 cm între ele.

Dacă vrei să cultivi ridichi negre din semințe, acestea trebuie introduse în pământ la o distanță de 12-15 cm și se acoperă cu pământ, proces efectuat spre finalul lunilor de primăvară.

Ce lucrări sunt necesare pentru ridichea neagră?

Lucrările de îngrijire sunt aceleași ca pentru ridichea roșie. Prima lucrare necesară presupune răritul plantelor, care se realizează când acestea au 2-3 frunze bine dezvoltate, iar lucrarea se repetă după aproximativ 3 săptămâni. Distanța dintre plante ar trebui să ajungă să fie 15-20 cm.

O altă lucrare necesară este erbicidarea, întrucât buruienile preiau resursele din sol, lăsând plantele fără nutrienți. Erbicidarea se realizează când planta are 4-5 frunze.

Ridichea neagră are nevoie de 3-5 irigări, cu norme de udare de 300-350 metri cubi/ha.

Afânarea pământului se realizează de 2-3 ori între rânduri sau pe rigole.

Dacă este necesar, se aplică tratamente fitosanitare specifice culturii de ridiche neagră, în funcție de boală sau dăunător.

Recoltarea ridichii negre

Recoltarea se realizează când rădăcinile au atins dimensiunile de consum specifice, adică la aproximativ 3-4 luni de la răsărire, adică în lunile octombrie și noiembrie.